Kategoriarkiv: Utmattad hjärna

ZZZZzzzzzzzz

Det är nu nästan en månad sen jag uppdaterade hur det går med utmattningsskolan. Jag jobbar på och börjar nu närma mig slutet på kurs 2.

Den har gett mig sömnen tillbaka. Jag sover nu hela nätterna utan att spring på Toa 1 gång i timmen efter 3 timmars sömn. och så har det varit i flera år, bara någon enstaka natt som jag verkligen sovit.

Vad blev receptet för ännu bättre sömn mer än guld mjölk, ingefärshot, citron, inredning av sovrum med mera .

Läste i sömngruppen (finns en grupp till vare kurs på FB) om ett tips om att ta en droppe lavendelolja och massera in mellan ögonen straxt över ögonbrynen. Och vips började jag att sova. Inte så bra första natten men sen somnar jag rätt fort och sover djupt och lääääääääääääääääänge. Så pass länge att gänget tror att jag blivit galen. Då morgon promenaden blir förskjuten framåt fm. Men vad gör väl det om hundra år.

Nu har det gått ca en vecka sen  det här magiska inträffade, jag har inte vågat hoppats på att det kommer att hålla i sig och tillsammans med torrborstning morgon och kväll sover jag som jag inte har gjort på jag vet inte när, alla fall inte som jag kommer ihåg det.

Den grå dimman som hjärnan bestod av finns inte längre utan det verkar som allting är åt rätt håll där med. Men det är lång väg kvar.

Återkommer när kurs 3 är igång för lite mera uppdateringar.

Kram och ta hand om varandra där ute i verkligheten.

Prov

Under helgen har min kompis hjärnan satts på lite prov.

Det började allt i fredags lite smått. Kände där på eftermiddagen/kvällen att det kanske började bli lite mycket. Men som vanligt på lördag förmiddag gav jag mig iväg till Hejnum för att ha en fortsättningskurs med underbara ägare och hundar. Det ger en extra kick faktiskt, nu när jag kan känna att jag tycker det är roligt och det tar inte emot.

På eftermiddan så beslöt jag mig för att åka med min promenad kompis Annki till Slite och brukshundsklubben, för att träna lite med Ludde och Quintus. Jag har i stort sett inte gjort något med hundarna sen i augusti förra året. Så klart det vardagliga med att alltid komma på inkallning och gå fint i kopplet, men inget annat, har inte orkat och/eller haft lust.

Men igår var det kul och hundarna var jätteduktiga.

En annan sån där sak som jag har är att jag har gemensam vårdnad om en katt det är ca 5 km bort och igår kväll samt i morse var det min tur att mata, släppa ut och in honom.

Väl hemkommen från katten i morse så blev det frukost och sen till Fårö för att rasta hundarna vid Gamle Hamn. Vidare till jobbet för att hämta en uppdatering av priser till hemsidan mm och det fixade jag under eftermiddagen idag. Ändå kan jag skriva en löpande text här utan att det bara är rött hela vägen, för att jag stavat fel eller blandat ihop bokstäverna och det har hänt flera gånger i rad.

JAG BLIR SÅ GLAD OCH LYCKLIG 

Jag har även försökt att korta ner skärmtiderna till minst hälften och det verkar som att det ger resultat det med. I stället för att glo på skärmarna så läser jag böcker. Tur att jag skapade ett bibliotek på jobbet förra vintern.

I Utmattningskolan har jag nu kommit in på kurs 2 som handlar om sömn mm.  Det behöver jag verkligen då sömnen är både si och så. Men jag jobbar på med skolan och hjärndimman har i stort sett försvunnit. Vilket är superskönt, både tankar och en del känslor har börjat återvända.

Det var en liten uppdatering om vad som hänt sen sist i utmattningsfrågan.

Må gott och ta hand om varandra där ute i verkligheten.

Kram emoticon giving heart sticker

Skärmar

Nu har det rullat på några dagar, snön har kommit, men är nog bort lika fort igen, om man gör som jag kollar SMHI:s 10 dygns prognos, fast det kan ju ändra sig rätt fort.

Utmatningsskolan rullar på så sakteliga (det ska det också göra, så det är helt i sin ordning).

Jag kan nu känna när det blir för mycket av det goda, så att det går att bromsa. Men det jag har kommit på under helgen är att jag fortfarande inte fixar att läsa stora stycken informations text. Jag blir för trött i hjärnan och kan inte ta in vad det står. Romaner går bra, men det fordrar ju ingen större koncentration. Det nästa som jag kommit på är att under sommaren så har vi ju ingen TV eller dator med oss till Fårö. Så den enda skärm jag tittar på då är paddan och det blir ingen lång stund alls. Och förr såg jag nästan aldrig på TV men surfade en del och då upplevde jag inte problemet. Det som händer är att huvudet inte hänger med och att det sen är svårt att koppla av, med en känsla av stress inombords. Så det jag kommer att göra nu är begränsa TV tittandet till mindre,  än tidigare (ca 2 tim/dag), eller ta bort det helt under en period igen, jag klarar mig utan.

Något som är kul är att jag nu kan känna och tycka en del saker är kul och roligt att göra. Det har inte varit så på länge.

Men nu gäller det att inte rusa iväg, vilket är lätt att göra när jag börjar se resultat.

Ta nu vara på varandra där ute i verkligheten.

Kram   (♥‿♥)

 

Inte lika med utbränd.

Jag blir så rörd av alla fina kommentarer och att det är så många som tänker på mig och verkligen vill mig så väl. ❤❤

En tanke som jag har haft det senaste dygnen är att många tror, om man som jag i perioder jobbar väldigt mycket skulle bli utmattad och/eller utbränd på grund av jobbet, så tror jag inte att problemet är riktigt så enkelt. Utan min uppfattning är det  att man inte ser till att få den återhämtning som kroppen behöver, både vad det gäller vitaminer, mineraler och riktig mat, viktigt är också att man ser till att få sova, sova och åter sova .  Och det gäller nog också om man har det väldigt stressigt runt sig i perioder.

Det  jag har försökt att vara väldigt noga med under den gångna säsongen är att försöka sova ordentligt. Klart att det inte alltid har lyckats men för det mesta. Och att ha det lugnt runt mig när jag kommit hem.  På jobbet har så klart ”Bull” (Ulrika) varit en stor avlastning.

Trotts att det bara gått en veckas tid med de medel/tipps som utmattningsskolan ger, i form av guldmjölk, ingefärsshot mm, så känns det som om huvudet börjar komma tillbaka. Tänk jag har skrivit här i två dagar utan att huvudet är tomt på tankar eller bara en grå massa.  Jag börjar också kunna känna att det kan kännas lite kul med en eller annan sak. Men jag skall försöka att bara ha en sak i taget under de kommande 4-5 månaderna.

Nu gäller det bara att inte springa för fort på, utan ta det lugnt och fint.

Tack för att ni finns där ute för mig.  ❀ ❀

Kram  ☺

 

Lång uttmattning

Det var ett bra tag sen jag skrev något här, men sommaren igenom är det jobb som gäller och vi har mer eller mindre bott på Fårö. På den älskade träningsplans backen. Vilket nog gjort att jag har mått och mår betydligt bättre i höst än i fjol hösts/vinter.

Jobbet gick ner på sparlåga från 1 november och i slutet på oktober började jag fundera över varför jag har svårt för att  komma ihåg saker eller tycker det är jobbigt att läsa fakta texter av någon form, mm, mm.  har ju alltid varit duktig flicka både privat och på jobbet. Jag hittade då en FB en sida som heter Utmattningsskolan – skolgården, vilken är en sluten grupp och det finns även en vanlig webbsida http://utmattningsskolan.se/ .

Började fundera bakåt i tiden och insåg att jag nog allt i slutet på 80-talet (när det här inte ens fanns som företeelse nog) var drabbad utmattning. Hur yttrade det sig då? Jo, jag var hemma från jobbet minst 2 veckor varje månad med ont i kroppen på olika ställen utan att hitta något fel (som har hängt med fram till dax datum), migrän liknande anfall och en väldig trötthet som gjorde att jag sov hela tiden på dagarna när jag var hemma. Jag kunde även sitta och titta tomt framför mig utan att veta varför och ingen annan förstod varför heller.

Vid min första skilsmässa så gick vi hos kommunens familjerådgivningen (början på 90 talet) och terapeuten där hade aldrig träffat någon som grät så fort som  de blev tilltalade, vilket jag gjorde mest hela tiden när det gällde att prata om mig själv eller min närhet, och det har varit ett bekymmer för mig under nästan mitt vuxna liv. (Men nu så är det mycket bättre på den fronten)

När sen de minsta barnen och jag började gå på BUP i Hemse i mitten på 2000 talet och vi nästan var färdiga där, och skulle flytta in till BUP i Visby istället, så sa de 2 BUP tanterna som hade haft hand om oss där, att de bara väntade på att jag skulle kollapsa på grund av belastningen och stressen som jag var i och hade levt med i så  många år. Men det fortsatte att rulla på för duktig ska man vara och klara allting. Det har jag blivit uppfostrad till.

Jag har under hela tiden jobbat på med olika saker ( dock utan att vara sjukskriven, peppar, peppar) och fick nu en förklaring varför jag inte visste hur jag skulle gå med hundarna på tävlingen i fjol med rallybanan. Varför jag ibland inte visste vilken spak i bilen som var torkare eller blinkers, fast jag haft körkort sen 1980, skrämmande.  Inte orkat och tyckt att en del saker varit väldigt jobbiga privat ( men jag har ändå genomfört det),  för duktig ska man vara, på jobbet har jag alltid varit, och är fortfarande, måste även försöka tagga ner där på duktighets syndromet.

Så nu har jag beslutat mig för att börjat på uttmattningskolan på nätet och den här gången skall jag verkligen ge det en ordentlig chans att bli bra, men det kommer nog att ta sin lilla stund och nu har jag i alla fall rätt många månader som det är relativt lugnt arbetsmässigt.

En kul sak som jag och  Annki kommer att fortsätta med under vintern är att promenera. Den här gången kommer vi att gå från Bungeviken  till Slite. Så mer om det kommer under vintern.

Må gott där ute i verkligheten, ta hand om varandra och er själva.

Kram   ❤