Asunden

Eftersom det nu är mellan jul och nyår och många människor besöker sina stugor under den här tiden, beslutade vi oss för att gå på Asunden idag istället för att fortsätta längs kusten från Husken mot Valleviken.

Fakta om Asunden

Bildat: 1930
Storlek: 8 hektar varav 3 hektar land och 5 hektar vatten
Skyddsform: Naturreservat
Läge: Vid den nordöstra stranden av ön Asunden. Nås via skyltad grusväg från Vägume.

 Tidigare fanns ett kanonartelleribatteri på ön, två stora kanoner, 120 ton – Radio Gotland sa 2005 att det var ett av de modernaste – men i nutid när Gotland inte längre behöver försvaras så är Asunden avsatt för friluftsliv, därav naturreservatet.

Idag blev det en hel del prickiga hundar med på korten, men även en liten Ludde skymta fram ibland och som vanligt så får bilderna prata sitt eget språk till viss del.

 Vägbanken ut till Asunden. Vi var där ute så tidigt så solen hade ännu inte gott upp utan jobbade sig upp över åsen.  På första bilden ser man Cement fabriken i Slite från sjösidan.

När vi gick där ute på den öppna slätten fick vi se några murar som vi måste kolla på.

 

 

 

 

Ingen aning vad det har kunnat vart för något. Det ser ut som väggarna efter ett hus eller något, men jag gissade på att kunnat var en landningsplats för fiskare förr så att de slapp segla hem när det började skymma, kanske en kvarleva från 1:a världskriget eller varför inte ett före detta lambgift. Men som sagt det är bara några gissningar.

Därifrån vek vi åter ut på slätten och mot ett naturligt plockepinn av sten.

Samma bilder fanns på Furilden och Husken.

Här kan man se på berget hur det vuxit under år tusendena. Alla de olika tidsåldrarna. Ser man sen ut mot Slite som är i bakgrunden så ser man verkligen hur flackt det är med  vattenfylld mark mellan strandvallarna.

Vi fortsatte ut mot Kalvhäll på Asunden och däre ifrån kunde vi se både Enholmen och Grunnet som är en del av Slite skärgård.

Här fick vi vika av mot vänster och kom innan vi kom fram till raukområdet så var det en hel del stenar som stack upp både här och där.

Framme vid raukområdet som bara är en liten, liten del av själva ön.

Man skulle kunna tro att det är en jämlike.

En nästan likadan rauk finns på Langhammars raukområde på Fårö.

 

 

 

 

 

Efter alla raukar så började vi närma oss bilen igen. Men ute i sjön kan man nästa tro att det är någon jätte som badar.

Det var dagens promenad som blev ca 5,5 km lång och tog oss ca 1 timme och 45 minuter.

Tag nu vara på varandra där ute i verkligheten och så hörs vi när 2017 har börjat.

Gott Nytt År till alla.     sunny emoticon sticker

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *